Niet kunnen slapen door angst, wat kan helpen?

20/06/2022
|
Autisme en slaap kunnen wél hand in hand

Slaapproblematiek kan veel oorzaken hebben. Een van die oorzaken is angst. Angst heeft namelijk een sterke invloed op het zenuwstelsel waardoor het de kwaliteit van je slaap kan beïnvloeden. Bij iedereen heeft angst een andere oorzaak en manier van uiting. Er zijn dan ook verschillende soorten angsten, welke allemaal invloed kunnen hebben op je slaap. Zo kunnen angsten van buitenaf komen, neem bijvoorbeeld geluiden of bewegingen. Daarnaast kunnen angsten ook komen uit gedachtes, piekermomenten of stress. In deze blog zullen we meer vertellen over het niet kunnen slapen door angst en wat het beste kan helpen.

Verschillende soorten slaapangsten

Angst heeft veel invloed op je slaap. Er zijn verschillende soorten angsten die een rol kunnen spelen bij slaapproblematiek. Zo bestaat er een angst, genaamd somnifobie, waarbij er een angst is om niet goed door te kunnen slapen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een trauma. Ook kan het zijn dat je niet kunt slapen omdat je je zorgen maakt of aan het piekeren bent over dingen. Dit kan zorgen voor rusteloosheid, irritaties en concentratieproblemen. Met als gevolg dat er slaapproblemen kunnen ontstaan. Anderen hebben weer last van angst om te slapen, dit kan bijvoorbeeld door de focus op je werk overdag, sociale angsten of onzekerheden. Wanneer je je dan in de avond gaat ontspannen komen al deze gevoelens en gedachtes omhoog waardoor je niet in slaap kunt vallen. Een laatste vorm van angst is de angst tijdens het slapen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van dromen en nachtmerries zijn. Voor iedereen is angst met betrekking tot slaap anders, het gaat er dan ook om dat je een oplossing vindt die voor jou het beste werkt. Hieronder zullen we een aantal tips opsommen die wellicht kunnen helpen.

Tips voor slaap angst bij volwassenen

Ontspanningsoefeningen

Zoals we al eerder hebben gezegd heeft angst veel invloed op het zenuwstelsel, wat er uiteindelijk voor kan zorgen dat je niet in slaap kunt vallen. Om jouw zenuwstelsel weer te laten ontspannen kun je ontspanningsoefeningen gaan doen. Er zijn veel verschillende ademhalingsoefeningen of meditatietechnieken die jou misschien wel kunnen helpen. Ook yoga is een voorbeeld van een zowel lichamelijke als geestelijke ontspanningsoefening.

Hulp vragen bij een psycholoog

Heb je het gevoel dat het je zelf niet gaat lukken om van je angst af te komen? Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om hulp te vragen bij een psycholoog, of een slaapcoach zoals Villa Bimbi. Vaak kan een psycholoog helpen bij het managen van spanningen, angst en stress. Door bijvoorbeeld therapie te volgen leer je hoe je angsten kunt herkennen waardoor je er uiteindelijk beter mee kunt omgaan.

Het gebruik van een verzwaringsdeken

Wanneer je door angst niet kunt slapen zou je ook gebruik kunnen maken van een verzwaringsdeken. Een verzwaringsdeken is een zware deken die op je lichaam drukt. De diepe druk van de deken geeft een ontspannend effect op je lichaam. Daarnaast geeft het een gevoel van veiligheid, het lijkt dan ook op het gevoel van een knuffel krijgen. Doordat je kalmeert en je lichaam ontspant, zul je sneller en makkelijker in slaap vallen. Ook zal een verzwaringsdeken een positief effect hebben op de kwaliteit van je slaap. Dit betekent dat je overdag makkelijker kunt functioneren.

Het hebben van een vast slaapritme

Angst zal ervoor zorgen dat je slaapritme verstoord raakt. Door zelf een gezond slaapritme te creëren zal de hoeveelheid én kwaliteit van slaap toenemen. Dit betekent dat je het beste iedere avond rond dezelfde tijd naar bed kunt gaan en iedere ochtend rond dezelfde tijd moet opstaan. Na dit een tijd te hebben aangehouden zal je lichaam hieraan wennen en vanzelf moe worden.

Wil je graag nog meer tips voor het sneller in slaap vallen? Of meer weten over slapeloosheid door een depressie voorkomen? Je leest er meer over op onze website!

Recent

Hoe kies ik het gewicht van de verzwaringsdeken?

Hoe slapen met ischias? 5 tips

ADHD bij volwassenen - tips om beter te slapen

De voordelen van een verzwaringsvest

Voorkom de vier fases van overprikkeling

Op zoek naar een product?

Bekijk ons assortiment verzwaringsdekens,
verzwaarde hulpmiddelen & meer!

Naar winkeloverzicht

Veilig & gemakkelijk betalen

Made with