Hoe kies ik het gewicht van de verzwaringsdeken?

20/01/2022
|

We krijgen regelmatig de vraag: “welk gewicht moet een verzwaringsdeken hebben?” Om mee te beginnen willen we alvast vertellen dat er geen standaard norm is over hoe zwaar een verzwaringsdeken moet zijn. Dit hangt namelijk geheel af van de persoon. Het is dus van belang om naar de individuele situatie te kijken en hier het gewicht van het verzwaringsdeken op aan te passen. We vertellen er graag meer over op deze pagina. Liever persoonlijk advies krijgen? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag!

Verzwaringsdeken: hoe zwaar?

Zoals gezegd is het individueel bepaald hoe zwaar een verzwaringsdeken moet zijn. Toch zijn er een aantal stelregels waar men zich aan kan houden. Zo kan je 10 tot maximaal 25 procent van het lichaamsgewicht aanhouden als je het gewicht van de verzwaringsdeken gaat bepalen. Let wel op, bij de keuze van het gewicht is het ook zeer belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van de deken. Hoe groter de afmetingen van de deken, hoe zwaarder het gewicht moet zijn. Naast de afmetingen van het gewicht is de reden voor de aanschaf van de deken ook een belangrijke factor om het gewicht te bepalen. Zo hebben mensen met autisme of ADHD vaak meer baat bij een wat zwaardere verzwaringsdeken.

Gewicht verzwaringsdeken voorbeeld

We kunnen ons voorstellen dat je jezelf afvraagt hoe het bepalen van welk gewicht voor een verzwaringsdeken het beste is eraan toe gaat. In de praktijk gaat dit als volgt:

Voor een kind dat 130 cm lang is en 35 kg weegt, autisme of/en ADHD heeft, adviseren wij een verzwaringsdeken van 100 x 150 cm met 5 kg of 120 x 180 cm met 6 kg. Als de afmeting van de deken groter moet zijn, bijvoorbeeld een standaard afmeting van een eenpersoonsdeken, d.w.z. 140 x 200 cm, raden wij in dit geval 7 kg aan.
De keuze van het dekengewicht is zeer individueel. Een deken van 140 x 200 cm met een gewicht van 7 kg kan ook geschikt zijn voor een volwassen vrouw (rond 55 - 60 kg) die geen sensorische integratiestoornissen heeft, maar gewoon overprikkeld is en moeite heeft met slapen.

Een ander voorbeeld betreft een volwassene die gediagnosticeerd is met sensorische integratiestoornissen, hooggevoelig is en angststoornissen heeft. Voor een vrouw die 80 kg weegt raden wij een deken van 140 x 200 cm met een gewicht van 10 - 11 kg aan. Als iemand liever onder een grote deken slaapt, mag men de deken van 200 x 200 cm nemen en 2 kg toevoegen aan het gewicht van de deken, d.w.z. dat de deken 12-13 kg zal zijn.

In geval van twijfel is het altijd de moeite waard om contact op te nemen met de therapeuten. Hoe zwaar een verzwaringsdeken moet zijn hangt namelijk van verschillende persoonlijke factoren af. Elk geval is anders en de keuze van het dekengewicht is zeer individueel. Als je wilt weten hoe je het gewicht van een verzwaringsdeken voor een koppel bepaalt in het geval van tweepersoonsdekens (200x200 cm en groter), meer informatie hierover vind je in onze FAQ's.

Als je meer persoonlijk advies wilt, neem dan contact met ons op. Of neem een kijkje in onze webshop voor bijvoorbeeld de verzwaringsdekens, verzwaringskussens of verzwaringsvesten. Wij helpen je natuurlijk graag verder.
We zijn beschikbaar via het e-mail adres: info@sensolife.nl en streven ernaar om binnen 24 uur te reageren.

Recent

Tips voor ouders om kind met ADHD beter te laten slapen

Villa Bimbi slaapcoaching stimuleert ontspannen slapen met behulp van druk.

De voordelen van een verzwaringsdeken

Ergotherapeut over verzwaringsdekens

Op zoek naar een product?

Bekijk ons assortiment verzwaringsdekens,
verzwaarde hulpmiddelen & meer!

Naar winkeloverzicht

Veilig & gemakkelijk betalen

Made with