Ergotherapeut over verzwaringsdekens

30/09/2021
|

Naar aanleiding van vele vragen over het gewicht van de verzwaringsdeken, toepassing, afmeting en soort van vulling hebben we besloten om een specialist om advies en meer gespecialiseerde informatie over de verzwaringsdekens te vragen.

Wij zijn ervan overtuigd dat de antwoorden op de meest gestelde vragen je zullen helpen bij het selecteren van het meest geschikte gewicht van jouw verzwaringsdeken die aan jouw behoeften en persoonlijke benodigdheden voldoet.  

In deze interview leer je meer over de kenmerken van een verzwaringsdeken en krijg je meer informatie over de werking hiervan vanuit de ergotherapeut. 

1. Wat is het meest voorkomende  toepassing van de verzwaringsdekens? Aan wie raadt je ze aan? 

Verzwaringsdekens worden veel gebruikt door mensen die ’s avonds moeite hebben met afschakelen en tot rust komen. Door het gewicht ontstaat er een druk op huid en gewrichten die mensen helpt hun eigen lijf meer te voelen en zodoende beter in contact te staan met zichzelf.

Je kunt het vergelijken met het geven van een stevige knuffel waar je een rustig en goed gevoel van krijgt. Bij kinderen worden de dekens vaak gebruikt als er sprake is van autisme of ADHD. De dekens worden vaak gebruikt ter ondersteuning van de sensorische integratietherapie of senso-motorische therapie. 

2. Hoe kiest u het gewicht en de afmeting van een verzwaringsdeken? 

Dit is erg individueel bepaald. Als stelregel nemen we 10 tot maximaal 25 % van het lichaamsgewicht. Bij de keuze van het juiste gewicht speelt ook de afmeting van de deken een belangrijke rol. Hoe groter de afmeting, hoe hoger het gewicht van de deken moet zijn.  Het gewicht wordt gelijkmatig verdeeld over het hele oppervlak van de deken. In de praktijk zie ik betere resultaten met iets zwaarder gewicht dan met de ondermarge (10%).  

3. Welke dekens worden aanbevolen voor kleine kinderen die door te veel prikkels moeite hebben om in slaap te vallen? 

Naast de stelregel voor gewicht en formaat is het belangrijk te realiseren dat de therapietrouw wordt vergroot als er motivatie is om het product te gebruiken. Bij kinderen spreekt een leuke print meer aan dan bijvoorbeeld een effen zwarte deken. De FUN-serie is vooral populair bij kinderen. Ook kan je de verzwaringsdeken op maat laten maken.

4. Worden deze dekens gebruikt op een ander dekbed of direct op het lichaam? 

Verzwaringsdekens worden in principe direct op de huid gebruikt voor het beste effect, maar er kan ook eventueel een laken of een gewone deken / dekbed tussen geplaatst worden. Voor sommige mensen is het effect echter te heftig, en moet het lichaam eerst wennen aan de druk.  

5. Wat adviseer je een volwassenen persoon met een autismespectrum, 170 cm hoog en ongeveer 70 kg. Wat is het beste deken gewicht en afmeting voor zo'n persoon? 

De keuze van het gewicht is een zeer individuele vraag. Elk persoon reageert anders. Sommigen hebben een sterkere druk nodig en de verzwaringsdeken van 25% lichaamsgewicht werk prima voor hen, anderen zullen tevreden zijn met een deken van 10% lichaamsgewicht.  Je kunt wel de stelregels in gedachten nemen. Qua formaat moet de deken het lichaam van schouders tot en met de voet kunnen bedekken. Dit betekent in de regel dat voor een volwassene van 70kg een verzwaringsdeken van minimum 7kg of zwaarder wordt aanbevolen.  

6. En wat kinderen betreft, raadt je aan om grotere dekens te gebruiken tijdens de groei of een kleinere maat om de kinderen op zijn huidige lengte te laten passen? 

Bij kinderen is het belangrijk dat het kind niet verstrikt kan raken in de deken. Toezicht is daarom altijd noodzakelijk! Een kind mag nooit een te grote deken gebruiken, en deze moet passen bij de maat van het kind, en niet het bed of ledikant.  

Naast het gebruik van verzwaringsdekens zijn er ook goede resultaten bekend met het gebruik van verzwaringsvesten of verzwaringskussens. Deze hebben als voordeel dat ze meervoudig inzetbaar zijn ook gedurende de dag, en dus ook in de schoolse setting te gebruiken zijn. Een omgeving waar kinderen vaak veel prikkels om zich heen hebben, en waar ze vaak baat hebben bij een manier om te ontspannen. 

7. Zijn er risico's verbonden aan het gebruik van de verzwaringsdekens? Zijn er leeftijdsgrenzen, bijvoorbeeld voor ouderen of voor baby's? 

Er is altijd toezicht gewenst bij het gebruik van verzwaringsdekens omdat de effecten voor iedereen wisselend kunnen zijn. Het is belangrijk dat de deken nooit te zwaar is voor de gebruiker of te groot voor het kind. 

Wij willen je bedanken dat je jouw kennis en ervaring met ons hebt gedeeld. Al het advies is voor ons en zeker voor onze toekomstige klanten zeer waardevol. 

Recent

Hoe kies ik het gewicht van de verzwaringsdeken?

Wat is de ideale slaaptemperatuur?

Verzwaringsdeken voor volwassenen als hulp bij dagelijkse uitdagingen

Welk speelgoed is geschikt voor sensopathische activiteiten?

Op zoek naar een product?

Bekijk ons assortiment verzwaringsdekens,
verzwaarde hulpmiddelen & meer!

Naar winkeloverzicht

Veilig & gemakkelijk betalen

Made with