Tips voor ouders om kind met ADHD beter te laten slapen

05/07/2022
|
adhd beter slapen

Als ouder van een kind met ADHD heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat kinderen met ADHD vaak moeite hebben om in slaap te komen. En wanneer zij slecht slapen, kan dit er ook voor zorgen dat de ADHD-symptomen overdag erger worden. Dit werkt een beetje als een vicieuze cirkel. Want als de ADHD-symptomen erger worden, dan kan het kind ’s nachts ook weer minder goed slapen. Dit is natuurlijk alles behalve fijn voor je kind. En bovendien lig je er zelf waarschijnlijk ook vaak wakker van. Je wilt natuurlijk dat je kind zo weinig mogelijk last heeft van zijn of haar aandoening. We geven in deze blog daarom een aantal tips voor ouders van een kind met ADHD. Hoe kun jij ervoor zorgen dat je kind een betere nachtrust krijgt? Je leest het hier.

Tips bij ADHD – je kind beter laten slapen

Als jouw kind last heeft van slaapproblemen door ADHD, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de nachtrust van je kind te verbeteren. Namelijk:

Vaste bedtijd

Gaat jouw kind de ene dag om 8 uur naar bed en de volgende dag om half 9 of misschien zelfs 9 uur? Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden en kies een vaste bedtijd en een vaste tijd om op te staan. Een vaste slaaproutine zorgt ervoor dat het lichaam van je kind gewend raakt om op een vaste tijd tot rust te komen. Zorg er ook voor dat je kind niet overdag nog een dutje gaat doen omdat hij/zij de nacht ervoor niet goed kon slapen. Dit verstoort de slaaproutine en zorgt ervoor dat je kind de nacht erna weer opnieuw slaapproblemen zal ervaren.

tips adhd beter slapen

Geen telefoon bij het bed

Kinderen (en volwassenen) met ADHD hebben vaak de meeste energie in de avond of nacht, aangezien ze dan weinig afleiding hebben van anderen. Toch is het belangrijk dat je kind niet te lang actief blijft en op tijd kan gaan slapen. Voldoende slaap is essentieel om de volgende dag goed te kunnen functioneren. Om sneller in slaap te kunnen vallen, is het belangrijk dat het bed echt alleen maar gebruikt wordt om te slapen. Zo wordt het bed alleen geassocieerd met slaap en neemt het onrustige gevoel af zodra je kind in bed gaat liggen. Het is daarom ook belangrijk dat het kind in bed niet meer op zijn of haar telefoon gaat kijken om series te kijken, spelletjes te spelen of andere dingen te doen. Het verstandigste is om de telefoon en eventuele andere afleidingen beneden te leggen, uit het zicht van het kind.

Koop een verzwaringsdeken

Heeft jouw kind al eens met een verzwaringsdeken geslapen? Je zult merken dat een verzwaringsdeken wonderen kan doen voor de nachtrust. Een van de beste tips voor ouders van een kind met ADHD is dan ook om een verzwaringsdeken te kopen. Deze is zwaarder dan een gewone deken en zorgt voor een bepaalde druk op het lichaam. Deze druk zorgt op zijn beurt weer voor een gevoel van veiligheid en ontspanning. Door dit rustgevende gevoel kan je kind makkelijker en sneller in slaap vallen. Bovendien kan de diepe druk van een verzwaringsdeken er ook voor zorgen dat de kwaliteit van slaap toeneemt.

Door het volgen van de bovenstaande tips zal jouw kind met ADHD geleidelijk aan een betere nachtrust krijgen, wat zich ook weer zal uiten in een productievere dag zonder al te veel last van de ADHD-symptomen. Wil je graag meer tips die bij jouw kind met ADHD kunnen helpen? Lees dan ook onze blog over hulpmiddelen voor mensen met autisme of onze blog over hoeveel slaap een kind nodig heeft.

Recent

Hoe kies ik het gewicht van de verzwaringsdeken?

5 gouden tips om beter te slapen

Hulpmiddelen voor mensen met ADHD

Welk speelgoed is geschikt voor sensopathische activiteiten?

JollyHeap® Magnetische blokken - in de fysiotherapie!

Op zoek naar een product?

Bekijk ons assortiment verzwaringsdekens,
verzwaarde hulpmiddelen & meer!

Naar winkeloverzicht

Veilig & gemakkelijk betalen

Made with