Tips om snel in slaap te vallen

24/05/2022
|
sneller in slaap vallen

Slecht slapen is helaas een probleem waar veel mensen in Nederland mee kampen. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 62% van alle vrouwen slecht slaapt of slecht in slaap valt. Bij mannen ligt dit een stuk lager, namelijk op 32%. Het getal ligt bij vrouwen een stuk hoger door het feit dat hormonen hier een grote rol in kunnen spelen. Natuurlijk heeft niet iedereen evenveel slaap nodig. Waarschijnlijk heb je als volwassene vernomen dat je elke nacht ongeveer 7 tot 9 uur slaap moet hebben. Dit is in veel gevallen echter persoonsgebonden en niet meer dan richtlijnen. Het draait er niet alleen maar om dat je lang slaapt, maar het is veel belangrijker dat je goed slaapt. Kwaliteit boven kwantiteit. Je zou dus bij wijze van spreken beter korter slapen en kwalitatief goed slapen, dan lang slapen en een slechte slaap hebben gehad. Mocht jij ook iemand zijn die moeite heeft met snel in slaap vallen? Dan zijn hier enkele tips om snel in slaap te vallen.

Routine

De eerste tip om snel in slaap te vallen is het creëren van routine. Dit is namelijk ontzettend belangrijk. Door telkens op verschillende tijdstippen te gaan slapen, kan je lichaam gedesoriënteerd raken. Dit kan dus ook een reden zijn waarom je waarschijnlijk slecht in slaap valt of überhaupt slecht slaapt. Hou dan ook in je achterhoofd dat het eigenlijk belangrijk is dat je jouw routine doorpakt in de weekenden. In het weekend zijn we vaak geneigd om langer op te blijven en uit te slapen, maar dit wordt over het algemeen afgeraden.

Sporten

De volgende tip om snel in slaap te vallen is sporten. Sport wordt door de dag heen ontzettend aangeraden om ’s-nachts kwalitatief beter te kunnen slapen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je in de avond een stuk sneller moe wordt. Sporten vlak voor het slapen wordt echter sterk afgeraden. Doordat je hartslag hoger is tijdens het sporten, zal je lichaam eerst deze adrenaline moeten afbouwen over een paar uur tijd. Dus sporten vlak voor het slapen is niet de juiste tip om snel in slaap te vallen.

Verzwaringsdekens

Misschien heb je dit product al eens voorbij zien komen, maar verzwaringsdekens kunnen er volgens onderzoek voor helpen dat je sneller in slaap valt en ook beter slaapt. Door het gewicht van het deken wordt het gevoel van knuffelen nagebootst. Daarbij zorgt een verzwaringsdeken of er ook voor dat je minder kan bewegen in je slaap en er dus een grotere kans is dat je beter kan doorslapen. Informeer jezelf wel over het juiste gewicht dat bij jou past. Ook een verzwaard schootkussen heeft baat wanneer je moeite hebt met stilzitten.

Vermijd schermen

Waarschijnlijk zijn velen van ons er schuldig aan: televisiekijken vlak voor het slapen, of nog één keer door Facebook of Instagram scrollen voordat je gaat slapen. Ten eerste is het blauwe licht dat via beeldschermen wordt gestraald slecht om rust te creëren, wat eigenlijk precies is wat je wil voordat je gaat slapen. Daarbij krijg je natuurlijk ontzettend veel indrukken van je beeldscherm. Denk aan een film of serie die je aan het kijken bent of een bericht dat je aan het lezen bent. Het brengt altijd een emotie bij je op waardoor je dus juist die rust niet kan vinden door goed in slaap te kunnen vallen. De beste tip om snel in slaap te vallen is dus eigenlijk om minimaal één uur voordat je gaat slapen beeldschermen te vermijden.

Wakker worden midden in de nacht

Wat voor veel mensen vaak voorkomt is dat ze problemen hebben met doorslapen. Een tip om dan snel in slaap te vallen is om niet te blijven piekeren en proberen terug in slaap te vallen. Dit kan er eigenlijk voor zorgen dat je juist niet in slaap valt. Het beste in dit geval is om bijvoorbeeld een activiteit te ondernemen als je niet kan slapen. Probeer in dit geval dan ook schermen te vermijden, aangezien dit er eigenlijk alleen maar voor zorgt dat je juist niet in slaap valt. Pak er bijvoorbeeld een boek bij of ga een puzzel maken. Bedenk iets wat niet te veel energie kost, maar toch enige concentratie verreist zodat je daarna weer makkelijker in slaap kan vallen.

Temperatuur

De laatste tip om snel in slaap te vallen is om ervoor te zorgen dat je slaapkamer niet te warm is. Dit kan er namelijk ook voor zorgen dat je niet alleen langzaam in slaap valt, maar ook dat je slecht slaapt. We voelen ons bij warme temperaturen vaak een stuk minder comfortabel in ons bed. Het zweten of het gevoel van te veel warmte werkt niet goed op ons slaapritme.

Wist je dat voor een hoogsensitief kind slapen een hele opgave is? Lees de 5 tips voor ontspanning hoe je een hoogsensitief kind kunt laten ontspannen.

Recent

Hoe kies ik het gewicht van de verzwaringsdeken?

Ergotherapeut over verzwaringsdekens

Verzwaringsdeken voor volwassenen als hulp bij dagelijkse uitdagingen

Hulpmiddelen bij sensorische integratie

Bobby Steijns

Op zoek naar een product?

Bekijk ons assortiment verzwaringsdekens,
verzwaarde hulpmiddelen & meer!

Naar winkeloverzicht

Veilig & gemakkelijk betalen

Made with