Wat is de ideale slaaptemperatuur?

23/08/2022
|
ideale slaaptemperatuur

In deze blog vertellen we jou meer over de ideale slaaptemperatuur. Om lekker en goed te kunnen slapen, is het namelijk belangrijk dat jouw slaapkamer de juiste temperatuur heeft. Wanneer je gaat slapen, daalt jouw lichaamstemperatuur. Als het te warm is in jouw kamer, kan jouw lichaam minder snel afkoelen. Hierdoor ga je zweten en duurt het langer voordat je in slaap valt. Het is daarom beter als het redelijk koel is in jouw slaapkamer. Maar niet te koel, want dan blijft je lichaam energie verbruiken om zich op te warmen, kom je moeilijker in slaap en slaap je lichter. Ook niet echt bevorderlijk voor jouw nachtrust. Maar wat is dan wel de ideale slaaptemperatuur? Lees snel verder.

Wat is de beste slaaptemperatuur?

De ideale slaaptemperatuur ligt tussen de 15 en 19 graden. Als jouw slaapkamer deze temperatuur heeft, dan hoeft jouw lichaamstemperatuur zich nauwelijks aan te passen. Maar uiteraard is de ideale slaaptemperatuur voor iedereen anders. De één verkiest een iets koelere temperatuur, terwijl de ander het snel koud krijgt en dus een iets warmere temperatuur prefereert. De meeste mensen slapen echter het beste door bij een slaapkamertemperatuur rond de 18 graden. Probeer daarom eens uit of deze temperatuur ook voor jou werkt en stel de temperatuur anders licht bij binnen de aanbevolen range.

Ideale slaaptemperatuur voor baby’s

Bij baby’s en kleine kinderen is de ideale slaaptemperatuur net even iets anders. Een slaapkamer met een temperatuur van 15 of 16 graden is voor hen echt te koud. Voor hen is de beste slaaptemperatuur tussen de 18 en 21 graden Celsius.

Wanneer is het echt te warm of koud om goed te kunnen slapen?

De ideale slaaptemperatuur bij volwassenen ligt dus tussen de 15 en 19 graden. Maar wanneer is het nu echt te warm of te koud en moet je in actie komen om te temperatuur aan te passen? In ieder geval bij temperaturen onder de 12 graden en boven de 24 graden. Deskundigen zijn het erover eens dat deze temperaturen verstorend kunnen werken voor de kwaliteit van je slaap. We raden je daarom aan om af en toe te controleren bij de weersvoorspelling wat de nachttemperaturen zullen zijn. Om de ideale temperatuur te bereiken, kun je gerust een airco of verwarming aanzetten. Ook is het een goed idee om met je raam half open te slapen!

Zet het raam op een kier

Door je raam in de avond op een kiertje te zetten, kun je gemakkelijker de ideale slaaptemperatuur bereiken. Je voorkomt zo namelijk dat het te warm wordt op jouw kamer. Bovendien komt er op deze manier frisse lucht en zuurstof je kamer in en wordt je slaapkamer geventileerd. Zo bouw je meer weerstand op en zul je minder snel wakker worden met hoofdpijn. Zet je raam echter niet te wijd open, want dan kan het te veel gaan afkoelen en tochten in je kamer. Het is niet goed voor je spieren als je de hele nacht in de tocht ligt.

Overige tips voor een fijne slaaptemperatuur

Voor het bereiken van jouw ideale slaaptemperatuur kun je dus airco, verwarming en je raam inzetten. Maar er zijn nog een aantal andere dingen die kunnen helpen. Zo helpt het om een matras en beddengoed met temperatuur regulerende kwaliteiten aan te schaffen. Een donzen dekbed geeft bijvoorbeeld de beste ventilatie. Daarnaast kun je natuurlijk extra kleding aandoen of uittrekken. Probeer bijvoorbeeld eens om naakt te slapen. Dit voelt misschien vreemd aan in het begin, maar kan veel voordelen opleveren!

Je weet nu in ieder geval wat de beste slaaptemperatuur is. Probeer vooral uit wat voor jou het beste werkt en zorg vervolgens voor een koele, constante slaaptemperatuur. Dit is bevorderlijk voor het natuurlijke afkoelingsproces van je lichaam en draagt bij aan een goede, ononderbroken nachtrust. En mocht je met de juiste temperatuur nog steeds moeilijk in slaap kunnen vallen? Dan biedt een verzwaringsdeken wellicht de uitkomst! Lees ook onze blog met vijf gouden tips om beter te kunnen slapen.

Recent

Hoe kies ik het gewicht van de verzwaringsdeken?

Tips tegen reisziekte

Thuisgebruik van JollyHeap® magnetische blokken

De voordelen van een verzwaringsvest

3 redenen waarom een anti-stress deken een goed idee is

Op zoek naar een product?

Bekijk ons assortiment verzwaringsdekens,
verzwaarde hulpmiddelen & meer!

Naar winkeloverzicht

Veilig & gemakkelijk betalen

Made with