Verzwaringsdeken voor volwassenen als hulp bij dagelijkse uitdagingen

16/08/2021
|
verzwaringsdeken

Hoe zorg je voor een goed herstel van het zenuwstelsel tijdens je slaap?

Slaap is een tijd van intensieve hersenregeneratie, waarbij het zenuwstelsel zich hersteld om gedurende de dag weer nieuwe prikkels te kunnen ontvangen en te verwerken. Tijdens de REM-slaapfase worden de neurotransmitters hersteld. Bij sprake van een tekort kan dit negatieve gevolgen hebben. In het uiterste zelfs een depressie. Slaap is dus van groot belang voor het welzijn en het functioneren in de maatschappij.

Angst in het leven van volwassenen

De uitdagingen waarmee volwassenen worden geconfronteerd, vereisen een uitstekende fysieke en mentale conditie van het lichaam. Steeds vaker worden we geconfronteerd met allerlei aandoeningen die de kwaliteit van het leven duidelijk verminderen en ons niet in staat stellen om goed te functioneren op het werk of in de omgeving buiten het werk. Wanneer we veranderingen in onze gemoedstoestand, concentratie vermogen en planningsvermogen opmerken, kan dit een teken zijn dat ons zenuwstelsel hieronder lijdt. Om het lichaam toch zo optimaal mogelijk te laten functioneren wordt er vaak gebruik gemaakt van supplementen. Dit met het idee om het lichaam aan te sterken zodat het lichaam toch de hoeveelheid druk van buitenaf aan kan.

Een andere oplossing, die ook nog eens voordeliger en meer gericht is, is het gebruik maken van een verzwaringsdeken. Een verzwaringsdeken biedt diepe druk aan het zenuwstelsel, wat een kalmerende werking heeft. Door de vele positieve resultaten wordt een verzwaringsdeken regelmatig ingezet binnen sensorische integratie therapieën.

Sensorische integratie

Sensorische integratie is een proces waarbij het zenuwstelsel zintuiglijke informatie ontvangt (tast, geur, zicht, smaak, gehoor, beweging) en deze verwerkt in de hersenen. Vervolgens wordt het lichaam aangestuurd om op deze informatie te reageren.  

Sensorische integratie bij volwassenen

De waarneming en verwerking van prikkels is een lichamelijk proces dat niet altijd naar behoren werkt. Dit wordt ook wel prikkelverwerkingsproblemen of problemen in de sensorische integratie genoemd. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in het overgevoelig reageren op prikkels of juist prikkels niet goed opmerken. Maar wat voor een invloed kan dit hebben op het dagelijks functioneren van een volwassene? We zullen dit in twee voorbeelden toelichten.

  1. Personen die een heel actief leven lijden. Ze zijn veel in de weer, hebben een functie waarin veel geschakeld moet worden of verrichten zwaar lichamelijk werk. Het zenuwstelsel kan hiermee overbelast worden doordat er te veel prikkels binnen komen. Hierdoor ontstaat overprikkeling waardoor je erg prikkelbaar kan worden en het lichaam als het ware schreeuwt om rust. Hierdoor kunnen deze mensen vervolgens niet meer hun dagelijkse activiteiten en verplichtingen oppakken.
  2. Mensen die juist een heel rustig leven leiden, waarin alles op orde en gestructureerd is, kunnen ook overprikkeld raken. Dit bijvoorbeeld op een moment wanneer ze opeens in een afwijkende situatie terecht komen dan gewend. De structuur is dan opeens verdwenen, wat kan leiden tot nervositeit en stress. Het zenuwstelsel gaat dan opeens heel gevoelig reageren.

Wie heeft er baat van een verzwaringsdeken?

Hoe een persoon op prikkels reageert kan zeer verschillend zijn en gevoeligheid kan dus ook in een milde vorm voorkomen. Een verzwaringsdeken heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel, ongeacht het niveau van gevoeligheid. Een verzwaringsdeken wordt ook gebruikt als hulpmiddel voor kinderen en volwassenen met autisme, ADHD, Asperger-syndroom, Downsyndroom, Heller-syndroom, Gilles de la Tourette-syndroom, Charge syndroom, Rett syndroom, Williams syndroom, angst en bezorgdheid, epilepsie, ziekte van Parkinson, Alzheimer, bipolaire ziekte, agressief gedrag, foetaal alcohol syndroom, depressie, fibromyalgie, hersenverlamming.

Verzwaringsdekens hebben ook een positieve werking bij vrouwen in de menopauze, mensen die lijden aan neurose en obsessieve neurose, traumatisch hersenletsel, posttraumatisch stresssyndroom of die worstelen met pijn of slapeloosheid.

Verzwaringsdeken

De deken die je helpt om weer in balans te komen...

Het gewicht van een verzwaringsdeken varieert tussen de 10 tot 20-25% van het gewicht van de persoon die de deken gebruikt. Het gewicht van de deken oefent druk uit op het lichaam, waardoor de spieren, pezen en gewrichten worden gestimuleerd. Dit wordt ook wel het proprioceptieve systeem genoemd. Propriocepsis is verantwoordelijk voor het bewustzijn van de positie van het lichaam in de ruimte en de emotionele veiligheid die hieraan vasthangt. Door de druk die een verzwaringsdeken uitoefent, wordt er een seintje van kalmte, rust en veiligheid afgegeven aan de hersenen. Dit kalmerend effect helpt goed bij mensen die extra gevoelig zijn voor prikkels. Bij mensen die juist prikkels verminderd registreren heeft een verzwaringsdeken ook een positief effect. Het gewicht zorgt er namelijk voor dat prikkels beter worden gevoeld doordat er constante druk wordt gegeven.  

Een verzwaringsdeken of verzwaarde slaapzak helpt om beter te slapen. Tijdens de slaap zorgt een verzwaringsdeken ervoor dat het lichaam kalmeert, waardoor inslapen en doorslapen beter verloopt. Daarnaast houdt de deken het lichaam rustig, waardoor herstel van het zenuwstel gedurende de nacht goed kan plaatsvinden. Hierdoor is het lichaam de volgende dan weer goed in staat nieuwe prikkels te ontvangen en te verwerken.

Hoe kies je een verzwaringsdeken?

Let er bij de keuze van een verzwaringsdeken op dat het gewicht en de grootte ervan is afgestemd op de gebruiker. Het product wordt vervaardigd door professionals die niet alleen de bovenstaande parameters aanpassen aan de individuele behoeften, maar daarnaast ook hoogwaardige materialen selecteren.

De beste stof voor het maken van een verzwaringsdeken is katoen of katoenen flanel. Omdat het belangrijk is dat het dekbed gelijkmatig gevuld is, wordt het vullen op een secure verricht. Aanbevolen vulstoffen zijn onder andere microglasparels of glaskorrels met een specifieke diameter. Dergelijke materialen garanderen een gezonde slaap zonder bijwerkingen, bijvoorbeeld in de vorm van allergieën.

Twijfel je nog steeds of een verzwaringsdeken iets voor jou is? Win advies in bij een therapeut of neem contact met ons op voor het stellen van je vragen en het op maat maken van je eigen verzwaringsdeken.

Recent

Hoe kies ik het gewicht van de verzwaringsdeken?

Kinderanimatie met JollyHeap® Magnetische blokken

Autisme en slaap kunnen wél hand in hand

5 gouden tips om beter te slapen

Op zoek naar een product?

Bekijk ons assortiment verzwaringsdekens,
verzwaarde hulpmiddelen & meer!

Naar winkeloverzicht

Veilig & gemakkelijk betalen

Made with