5 gouden tips om beter te slapen
Een goede nachtrust. Ook wel bekend als één van onze belangrijkste basis behoeftes. Slaap heb je namelijk nodig om de rest van de dag goed te kunnen functioneren. Dat weet iedereen toch? Maar waarom geeft dan toch 63% van de mensen aan beter te willen slapen? Dat ze niet tevreden zijn over hun nachtrust?
Wij leven in een maatschappij waar veel druk wordt gezet op een individu. We moeten werken, presteren, nog meer werken, want anders kunnen we de huur, hypotheek en zorgverzekering niet betalen. Daarnaast hebben we ook nog een gezin en huishouden dat verzorgd moet worden en misschien ook wel kinderen die naar school moeten worden gebracht en vervolgens thuis komen met een hele berg huiswerk. Allemaal factoren die er toe leiden dat wij maar door en door en door gaan. Het stressgehalte blijft hoog en de uurtjes die overblijven voor een goede nachtrust worden steeds lager. De gevolgen van onvoldoende slaap kunnen groot zijn en veel impact hebben op je leven. Daarom geven wij je een aantal beter slapen tips om ervoor te zorgen dat je de nieuwe dag weer vol energie tegemoet gaat.
Gevolgen onvoldoende slaap
Iedereen weet dat een goede nachtrust erg belangrijk is. Maar wat zijn de gevolgen van slecht slapen eigenlijk precies? Wetenschappelijk is bewezen dat een slechte nachtrust de kans vergroot op chronische vermoeidheid, burn-out, obesitas, dementie, diabetes, kanker, depressie en zelfs een beroerte! Daarnaast is ook gebleken dat onvoldoende slaap kan resulteren in gedragsproblematiek en slecht cognitief functioneren. Nadelig dus voor die prestatiedrang op het werk en op school. Gelukkig zijn er een aantal manieren om beter te slapen en bovenstaande ellende te voorkomen. Maar wat kun je dan doen om beter te slapen?
Beter slapen
Om beter te slapen is het van belang dat het lichaam rust en een gevoel van veiligheid ervaart, voordat het in een diepe rustige slaap kan vallen. Het lichaam en de hersenen herstellen zich namelijk alleen op het moment dat ze in een diepe slaap verkeren, ook wel de diepe slaapfase en de REM-fase genoemd. Maar hoe krijgen wij ons lichaam voor het slapen gaan in zo’n rustige toestand zodat we beter kunnen slapen in deze drukke maatschappij? Daar is toch helemaal geen tijd voor?
5 tips voor een betere nachtrust
- De eerste tip om beter te slapen: zorg voor een vast slaapritme. Zoek voor jezelf uit hoeveel uur slaap jij nodig hebt om de dag erna goed te kunnen functioneren. Het gemiddelde ligt op zo’n 7,5 uur slaap. Zorg dat je op een vast tijdstip naar bed gaat, maar ook op een vast tijdstip opstaat.
- Bouw voor jezelf een rustig avondritueel op. Maak zeker dat je lichaam en geest voldoende rust ervaren voordat je je ogen sluit. Begin hier ruim een uur voor het slapen mee. Neem bijvoorbeeld lekker een warme douche, lees een boek, demp de lichten en gun je lichaam diepe druk met bijvoorbeeld een verzwaringsdeken of verzwaringskussen. Heb je last van veel licht in je kamer? Gebruik dan een slaapmasker om dit te dimmen en langer en ongestoord door te slapen. Ook kan lavendel helpen om te ontspannen.
- Wat ook helpt om beter te slapen is geen beeldscherm voor het slapen gaan. Wist je dat ruim 80% van de mensen beeldschermen mee naar bed neemt? Dit is niet slim. Deze beeldschermen verhogen namelijk je hersenactiviteit, terwijl je juist je hersenactiviteit wilt verlagen om beter te kunnen slapen. Zorg dat je een uur voor het slapen gaan geen beeldschermen gebruikt en verwijder deze het beste ook uit de slaapkamer, zodat je niet in de verleiding komt.
- Let op je voeding. 66% drinkt cafeïne houdende dranken voor het slapen gaan en 68% geeft aan alcohol te nuttigen tijdens de avonduren. Als jij in een diepe slaap wilt belanden, dan zou je de cafeïne en alcohol beter aan de kant schuiven. Beiden hebben ze nadelige gevolgen voor de slaap. Door de cafeïne kom je moeilijk in slaap en door de alcohol blijf je hangen in een lichte slaap, waardoor je lichaam niet tot rust komt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je geen zware maaltijden eet voor het slapen gaan.
- Als laatste tip om beter te slapen: Zorg voor voldoende activiteit gedurende de dag. Gun je lichaam en geest momenten in de frisse lucht en zorg dat je voldoende fysiek beweegt. Hierdoor heeft het lichaam aan het eind van de dag een voldaan gevoel waardoor je makkelijker in slaap valt. En wie weet geniet jij er ook wel heel erg van! Maar zorg op het einde van de dag wel voor rust. Zo kan mediteren je ook helpen beter te slapen.
De effecten van een verzwaringsdeken op de slaap
Heb je nou echt geen tijd voor een rustig avondritueel of ben je juist zo energiek dat je echt iets meer nodig hebt dan alleen wat bewegen door de dag heen? Dan heeft SensoLife misschien wel de perfecte oplossing voor jou! Heb je al eens gehoord van een verzwaringsdeken of een verzwaringskussen? Dit zijn producten met extra gewicht. Door het gewicht wordt er druk uitgeoefend op de dieper gelegen sensoren in je lichaam, zoals je spieren, pezen en gewrichten. Wanneer hier druk op wordt uitgeoefend wordt er een seintje gegeven aan je hersenen dat de omgeving veilig is en je lichaam in rust kan verkeren. Dit heeft een positief effect op het in- en doorslapen. Dus naast de 5 tips om beter te slapen kun je ook de verzwaringsdeken toevoegen aan dit lijstje. Een verzwaringsdeken heeft al talloze mensen geholpen om beter te slapen en is misschien ook wel dé oplossing voor jou.
Beter slapen met de producten van SensoLife
SensoLife biedt verzwaringsdekens, verzwaringsvesten, verzwaard schootkussen en verzwaarde slaapzakken aan op maat. Samen wordt gekeken naar het ideale gewicht van de verzwaring, dat passend is bij de gebruiker. Ook is er keuze uit verschillende kleuren en maten. Zo kan jij zelf een verzwaringsdeken samenstellen die perfect past in je eigen of bijvoorbeeld jouw kind zijn slaapkamer, wat het slapen net weer wat aangenamer maakt. Op Trustpilot kun je zien dat veel mensen erg tevreden zijn met de producten om beter te slapen van SensoLife. Heb je vragen over onze producten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder! Benieuwd of de verzwaringsdeken vergoed worden door de zorgverzekering? Lees dan verder!
Ben jij klaar om beter te slapen?