De voordelen van een verzwaringsdeken

20/03/2021
|
verzwaringsdeken

We kennen allemaal wel het gevoel van een stevige knuffel. Een moment om even lekker tot rust te komen. Het voelt veilig, warm en vertrouwd waarbij alle spanning langzaam uit je lichaam verdwijnt. Wat als je nu niet goed in slaap kan komen? Puur omdat er zo veel onrust in je lijft raast? Een verzwaringsdeken kan hierbij helpen. Een verzwaringsdeken kent talloze voordelen. Niet alleen voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Heb jij of je kind moeite met in slaap vallen? Of word je ’s nachts vaak wakker en ben je daardoor de volgende dag niet goed uitgerust? Dat kan grote gevolgen hebben voor de rest van de dag. Zeker als deze slaapproblemen van langdurige aard zijn. Een verzwaringsdeken kan dan een laagdrempelige manier zijn om van deze problemen af te komen. Graag leggen we je alle voordelen van een verzwaringsdeken uit.

Wat is een verzwaringsdeken?

Voor we aankomen bij de voordelen van een verzwaringsdeken, is het handig om precies te weten wat een verzwaringsdeken nu eigenlijk is. Het is een woord dat je steeds vaker hoort en alsmaar meer mensen raken er bekend mee. En dat is goed! Want een verzwaringsdeken heeft al talloze mensen geholpen met hun slaapproblemen. Een verzwaringsdeken is eigenlijk precies datgene wat het woord al zegt dat het is: een deken die zwaarder is dan een normale deken. Dit betekent dat als je onder de deken ligt, je een lichte druk op je lichaam voelt. Deze druk laat je lichaam kalmeren en tot rust komen. De druk op je lichaam geeft je hersenen namelijk hetzelfde signaal als dat het geeft als je geknuffeld wordt door een dierbare: een gevoel van veiligheid en geborgenheid. En dat gevoel kalmeert je lichaam zodat jij in slaap valt. Eén van de vele voordelen van een verzwaringsdeken is dus dat het ervoor zorgt dat jij of je kindje in een rustige en diepe slaap valt. En dat komt de nachtrust ten goede.

Een goede nachtrust

Zoals iedereen wel weet is een goede nachtrust zeer van belang voor een optimale gezondheid. Door voldoende en goed te slapen verminder je de kans op stress, angst, depressies, burn-out en andere psychische en lichamelijke klachten ten gevolge van langdurige vermoeidheid. Daarnaast zorgt een slechte nachtrust er ook voor dat het zenuwstelsel gevoeliger gaat reageren op prikkels die via de zintuigen binnenkomen. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor je welzijn, emotionele gesteldheid en werkprestaties. Een slechte nachtrust kan ook gevolgen hebben voor de mensen om je heen. Je raakt geïrriteerd en reageert dit sneller af op mensen in je omgeving. Ook als je kindje slecht slaapt, dan ervaren de ouders een slechte nachtrust. Ook de ouders worden dan vaak wakker en hebben onrust over het kind. Een goede nachtrust is dus erg belangrijk, niet alleen voor je eigen gezondheid maar ook voor iedereen om je heen. Ervaar je slaapproblemen? Dan kan een verzwaringsdeken de uitkomst bieden.

Wat te doen bij een slechte nachtrust?

Meer dan 30% van de mensen heeft last van slaapproblemen. Een veel voorkomende oplossing is het gebruiken van slaappillen. Maar het kan ook anders. Voorbeelden hiervan zijn een rustig avondritueel, een uur voor het slapen gaan geen schermgebruik of het uitvoeren van ademhalingsoefeningen. Maar wat als je hier de tijd en of de discipline niet voor hebt? Het heeft natuurlijk wel een invloed op de invulling van je dag structuur. Dan toch maar weer naar die pillen grijpen? Nee. Beter niet.

De babytijd. Kan jij het je nog herinneren? Waarschijnlijk niet. Maar toen je nog een baby was werd je hoogstwaarschijnlijk ingebakerd op het moment dat je onrustig was of wanneer het tijd was om te slapen. Inbakeren betekent het stevig inwikkelen in een doek. Deze doek zorgt voor een geborgen gevoel. Een beetje hetzelfde als het veilige gevoel dat je ervaart in de baarmoeder. Inbakeren is een methode om baby’s in een rustige diepe slaap te krijgen. Een verzwaringsdeken bootst dit effect als het ware na en kan dus helpen bij slaapproblemen. Eén van de vele voordelen van een verzwaringsdeken.

De effecten van diepe druk

Mensen die problemen hebben met het in- en of doorslapen of prikkelverwerking problematiek ondervinden, kunnen veel baat hebben bij diepe druk. De diepe druk staat namelijk regelrecht in verbinding met de hersenen en heeft een regulerend effect op de prikkelverwerking. Door diepe druk toe te passen op de spieren, pezen en gewrichten krijgen de hersenen een seintje dat je je in een veilige situatie begeeft. Hierdoor zal het lichaam zich gaan ontspannen en neemt het gevoel van stress, angst of onrust af. Het gevolg hiervan is dat je ook makkelijker in slaap kunt vallen.

De effecten van een verzwaringsdeken

Zoals er eerder al aangaven is een verzwaringsdeken geen gewone deken, maar een deken met extra gewicht. Doordat deze deken zwaarder is, wordt er druk uitgeoefend op de diepe sensoren in het lichaam. Denk hierbij weer aan de spieren, pezen en gewrichten. Dit geeft dan hetzelfde effect als die stevige knuffel en het inbakeren bij baby’s, waar we het eerder over hebben gehad. Welke deken geschikt is voor jou of je kind, is afhankelijk van de lichaamslengte en het -gewicht. Aangeraden wordt dat de verzwaringsdeken ongeveer 10% – 20% bedraagt van het lichaamsgewicht van de gebruiker. Om het optimale effect te ervaren is het belangrijk dat de verzwaringsdeken goed wordt afgestemd op de gebruiker. Bij twijfel kan je altijd advies inwinnen bij een ergotherapeut. Is er bij de gebruiker sprake van hartproblematiek? Overleg dan eerst even met de huisarts of ergotherapeut wat beste mogelijkheden zijn.

Alle voordelen van een verzwaringsdeken op een rijtje

Een verzwaringsdeken heeft al veel mensen geholpen om in een rustige en diepe slaap te vallen. De voordelen van een verzwaringsdeken zijn dus een goede nachtrust, goed doorslapen en uitgerust wakker worden. Volwassenen en kinderen die veel moeite hebben met het verwerken van de vele prikkels gedurende de dag, kunnen veel baat hebben bij de verzwaarde deken. Door de druk op het lichaam krijgen je hersenen een signaaltje dat voor veiligheid en geborgenheid staat. En dat is nodig om in een rustige slaap te komen. Een lichaam dat nog vol onder stress staat, ervaart vaak slaapproblemen. Maar ook mensen met ADHD, angststoornissen, autisme, boulimia en anorexia kunnen veel baat hebben bij de vele voordelen van een verzwaringsdeken. 

Verzwaringsdekens SensoLife

Al veel mensen hebben wij mogen helpen en adviseren op dit gebied. In onze uitgebreide webshop vind je dan ook veel informatie. Daarnaast bieden wij verschillende producten aan die jou of je kindje kunnen helpen, zoals een verzwaarde slaapzak en een verzwaringsvest. Maar ook andere hulpmiddelen voor mensen met autisme. Via Trustpilot kun je zien dat veel mensen zeer tevreden zijn over onze producten. Wil jij meer weten over de voordelen van een verzwaringsdeken? Of heb je nog vragen naar aanleiding van dit verhaal? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder in jouw zoektocht naar een goede nachtrust. 

Een fijne nachtrust gewenst!

Recent

Hoe kies ik het gewicht van de verzwaringsdeken?

JollyHeap® Magnetische blokken in onderwijs

De voordelen van een verzwaringsvest

Niet kunnen slapen door angst, wat kan helpen?

Tips tegen reisziekte

Op zoek naar een product?

Bekijk ons assortiment verzwaringsdekens,
verzwaarde hulpmiddelen & meer!

Naar winkeloverzicht

Veilig & gemakkelijk betalen

Made with