ADHD bij volwassenen - tips om beter te slapen

20/06/2022
|
ADHD tips

ADHD is een aangeboren en erfelijke afwijking van kleine onderdelen in de hersenen. Deze kunnen ervoor zorgen dat je je bijvoorbeeld lastig kun concentreren of sneller bent afgeleid. Daarnaast kun je als je ADHD hebt last hebben van hyperactiviteit zoals moeite hebben met stil zitten of druk praten en impulsiviteit. Bij een groot deel van de mensen met ADHD is er ook sprake van slaapproblematiek. Dit kan gevolgen hebben voor zowel de concentratie, het dagelijks functioneren en de gezondheid. Daarom gaan we in deze blog meer vertellen over het verband tussen ADHD en slaapproblematiek en geven we een aantal tips voor het verbeteren van de slaap voor volwassene met ADHD.

Waarom gaat ADHD samen met een slechte slaap?

Kort samengevat zorgt de neuro anatomische en functionele overlap tussen hersengebieden die betrokken zijn bij slaapregulatie, alertheid en aandacht ervoor dat er vaak sprake is van slaapproblemen bij ADHD. Dit komt omdat een kenmerk van ADHD een oorzaak kan zijn van het slaapprobleem. Kenmerken van ADHD zijn bijvoorbeeld erg druk of wel hyperactief zijn, rusteloosheid, snel gefrustreerd raken en chaotisch zijn. Wanneer iemand last heeft van een kenmerk van ADHD zoals rusteloosheid of hyperactiviteit kan het ervoor zorgen dat diegene niet in slaap kan vallen. Je kunt het dus zien als dat ADHD de oorzaak is met slaapproblemen als gevolg.

ADHD tips volwassenen om beter te slapen

Er zijn een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat je misschien beter kun slapen wanneer je last hebt van slaapproblemen bij ADHD. Hieronder zullen we er een aantal toelichten.

Een bed is om in te slapen

Vaak is het zo dat mensen met ADHD in de avond of nacht de meeste energie hebben en goed kunnen nadenken. Er is dan ook weinig afleiding en hun omgeving is rustig. Maar om de volgende dag weer goed te functioneren is het van belang om genoeg uren te slapen. Ga dan ook altijd op vaste tijden naar bed om vervolgens weer rond dezelfde tijd op te staan. Hierdoor zul je een stabieler ritme opbouwen en overdag meer energie hebben om dingen te doen. Daarnaast is het belangrijk om alleen in je bed te slapen. Ga dus niet werken, serie kijken of andere dingen doen in je bed waar je normaal niet moe van wordt. Zo wordt je bed echt alleen maar geassocieerd met slaap en zal het onrustige gevoel ook verminderen.

Het vermijden van cafeïne

Cafeïne kan ervoor zorgen dat een brein van iemand met ADHD nog prikkelbaarder en alerter wordt. Dit kan een effect hebben op het inslapen en de kwaliteit van je slaap. Daarom is het verstandig om vlak voor het slapen of gedurende de hele avond geen cafeïne houdende dranken te benuttigen. Zo zorg je er in ieder geval al zelf voor dat je niet onrustig of energiek wordt door externe factoren zoals deze.

Het gebruik van een verzwaringsdeken

Een tip voor slaapproblemen bij volwassene met ADHD is het gebruik van een verzwaringsdeken. Een verzwaringsdeken is zwaarder dan een normale deken, die zwaarte zorgt voor druk op het lichaam. Deze druk zorgt voor een ontspannend effect en geeft een gevoel van veiligheid en ontspanning. Het zorgt ervoor dat je lichaam kalmeert en ontspant zodat je makkelijker en rustiger in slaap kunt vallen. Daarnaast zal de kwaliteit van je slaap ook nog een toenemen. De diepe druk zorgt ervoor dat de kwaliteit van je slaap zal verbeteren.

Heb je vragen over het gebruik van een verzwaringsdeken wanneer je ADHD hebt? Neem dan contact met ons op via de website van SensoLife. Wij voorzien je graag van een passend en persoonlijk advies. Daarnaast lees je in een van onze blog ook meer over hoe je het gewicht van een verzwaringsdeken kiest of tips voor ouders om kind met ADHD beter te laten slapen.

Recent

Hoe kies ik het gewicht van de verzwaringsdeken?

Ergotherapie ’t Batteraofke

Niet kunnen slapen door angst, wat kan helpen?

JollyHeap® Magnetische blokken in onderwijs

Thuisgebruik van JollyHeap® magnetische blokken

Op zoek naar een product?

Bekijk ons assortiment verzwaringsdekens,
verzwaarde hulpmiddelen & meer!

Naar winkeloverzicht

Veilig & gemakkelijk betalen

Made with