Tips tegen reisziekte

28/06/2022
|
tips tegen reisziekte

Eindelijk ga je weer eens lekker op vakantie of op die spannende stedentrip! Daar komt natuurlijk wel bij kijken dat je een reis zult moeten maken om je bestemming te bereiken. En niet iedereen kan er goed tegen om lang in de auto, in het vliegtuig of op de boot door te brengen. Sommigen hebben zelfs last van reisziekte. Dat is natuurlijk allesbehalve fijn. Daarom geven we in deze blog wat tips om reisziekte te voorkomen en te verzachten. Dus heb jij ook wel eens last van reisziekte? Deze tips gaan jou helpen!

Wat is reisziekte?

Ten eerste willen we even helder maken wat reisziekte nou precies inhoudt. Als je last hebt van reisziekte, dan ben je overgevoelig voor de voortdurende bewegingen die je lichaam maakt in een bewegend object. Je evenwicht raakt verstoord. Je kunt hier bijvoorbeeld last van krijgen tijdens een autorit, vliegreis of bootvaart. Wagenziekte, luchtziekte en zeeziekte vallen dus allemaal onder reisziekte. Maar je zou ook beroerd kunnen raken als je in de trein, lift, achtbaan of draaimolen zit bijvoorbeeld.

Welke symptomen horen bij reisziekte?

Als jij last hebt van reisziekte, dan kun je o.a. de volgende symptomen ervaren: misselijkheid, duizeligheid, zweten, bleek zien, slaperigheid of lusteloos voelen, onrustige ademhaling en hoofdpijn. Dit is natuurlijk zeer vervelend en de een heeft er meer last van dan de ander. Onthoud altijd dat reisziekte niks ernstigs is en dat het vanzelf snel weer overgaat zodra de reis is gestopt.

Reisziekte tips

Lees de volgende tips om reisziekte te voorkomen en verhelpen:

 1. Slaap wat tijdens de reis
  Als jij weet dat je last kunt gaan krijgen van reisziekte, dan kun je het beste proberen om wat te slapen gedurende je trip. Op deze manier zul je weinig van de reisziekte meekrijgen.

  We weten dat het lastig kan zijn om zomaar in slaap te vallen, zeker als je niet in je eigen bed ligt. Het kan helpen om een slaapmasker op te doen, een lekker zacht kussen mee te nemen en om een verzwaringsdeken te gebruiken. Een verzwaringsdeken zorgt ervoor dat jouw lichaam beter tot rust komt, waardoor je dus sneller in slaap kunt vallen.
 1. Eet voldoende
  Waarschijnlijk is eten wel het laatste waar jij aan denkt als je misselijk in de bus zit. Toch is het belangrijk om op een reisdag voldoende te eten. Doe dit op het moment dat je een stop maakt. Zo kun je je jouw maaltijd in alle rust opeten en kan het eten even zakken voordat je weer terug in het voertuig stapt. Houd het dan wel bij lichte maaltijden zoals wat fruit, een kleine salade of een rijstwafel. Snoep en vette snacks kun je het beste vermijden.
 2. Ga uitgerust op reis
  Je bent gevoeliger voor reisziekte als je moe bent. Zorg er daarom voor dat je voldoende slaap hebt gehad voordat je op reis gaat.
 3. Drink uitsluitend lichte dranken
  Je kunt zware dranken zoals koffie, frisdrank en alcohol beter links laten liggen als je op reis gaat. Drink in plaats daarvan liever water (met een smaakje) of thee. Dit is een stuk aangenamer voor jouw maag.
 4. Doe het rustig aan
  Merk je dat je last begint te krijgen van reisziekte? Probeer dan zo ontspannen mogelijk te blijven en let hierbij op je ademhaling. Als je rustig blijft, zul je merken dat het veel beter gaat.
 5. Zoek wat afleiding
  Het kan ook helpen om wat afleiding te zoeken zoals een gesprekje met iemand aan te gaan, je favoriete muziek te luisteren of op een kauwgom te kauwen. Wat vooral niet helpt is een film kijken, lezen, gamen of andere dingen op een beeldscherm doen. Hierdoor raak je juist sneller misselijk en duizelig.
 6. Zorg voor frisse lucht
  Ook frisse lucht kan helpen om beter om te gaan met reisziekte. Dus zit je in de auto? Doe dan even een ruitje naar beneden of zet de airco aan voor een fijn, koel briesje. Als je op een overdekte boot zit, loop dan af en toe even naar buiten. Zo krijg je niet alleen frisse lucht, maar kun je ook kijken waar je heengaat. Door naar een vast punt in de verte te kijken, kan jouw lichaam wat meer stabiliseren.

Blijf jij toch last houden?

Hopelijk heb je wat aan onze tips tegen reisziekte. Als deze adviezen niet genoeg helpen en je zeer vervelende klachten ervaart, dan kun je ook overwegen om medicijnen tegen reisziekte te nemen. Bespreek dit altijd even met je huisarts.

Recent

Hoe kies ik het gewicht van de verzwaringsdeken?

Bobby Steijns

JollyHeap® Magnetische blokken in een kinderspeeltuin

3 redenen waarom een anti-stress deken een goed idee is

Wat te doen tegen een paniekaanval in bed?

Op zoek naar een product?

Bekijk ons assortiment verzwaringsdekens,
verzwaarde hulpmiddelen & meer!

Naar winkeloverzicht

Veilig & gemakkelijk betalen

Made with