Wintertijd en een kind dat vroeg wakker is: wat nu?

14/02/2023
|
kind vroeg wakker wintertijd

Tijdens de wintertijd wordt de klok een uur teruggezet. Dit houdt normaal in dat je een uurtje langer kunt slapen. Ons biologisch ritme past zich gemakkelijk aan de verandering aan. Kinderen hebben wat meer moeite met deze overgang, waardoor de kans groot is dat na de ingang van de wintertijd je kind in de ochtend extra vroeg aan je bed staat. ’s Avonds gaan ze juist het gevecht aan met hun vermoeidheid, waardoor ze dan extra druk kunnen zijn en uiteindelijk niet in slaap willen vallen. Wat moet je nu in de wintertijd met een kind doen dat vroeg wakker is? Deze blog zal je een aantal tips geven.

Waarom is een kind vroeg wakker in wintertijd?

Niet alleen wordt het dag- en nachtritme verstoord door het terugzetten van de klok, maar ook kan een kind in de wintertijd vroeg wakker zijn vanwege andere redenen:

  • Je kind slaapt te laat, omdat het de natuurlijke bedtijd gemist heeft. Hierdoor maakt hij het hormoon cortisol aan en dat heeft weer een negatieve impact op de aanmaak van melatonine, dat zorgt voor slaap.
  • Je kind gaat te vroeg naar bed, omdat hij al vroeg moe is. Daardoor is hij echter ook vroeg weer wakker.
  • Bij vroeg wakker worden kunnen ook gewoon medische oorzaken een rol spelen zoals doorkomende tandjes, luieruitslag of eczeem. Dit is zeker het geval wanneer je kind al langere tijd te vroeg wakker wordt.

Lees hier meer redenen waarom men 's nachts wakker wordt.

Wintertijd en een kind dat vroeg wakker is: handige tips

Een kind zal vroeg of laat wennen aan de wintertijd. Het duurt bij de kleintjes alleen wat langer voor het zogenaamde circadiaanse ritme om zich aan te passen aan de nieuwe tijden. Wil je die aanpassing wat bespoedigen, lees dan onderstaande tips.

Houd vast aan normale dagelijkse rituelen

Houd ook in de wintertijd zoveel mogelijk je normale dagelijkse bezigheden aan. Een vaste routine zorgt ervoor dat het lichaam sneller in slaapstand overgaat. Slaapt je kind overdag, laat hem of haar dan het slaapje doen waar ze aan gewend zijn. Zorg voor genoeg activiteiten overdag. Doe drukke activiteiten tot maximaal een halfuur voor het slapen gaan. Laat je kind ook niet meer op een telefoon of tablet spelen vlak voor het slapen. Als laatste: geef je kind geen suikerrijke voeding voordat hij of zij naar bed gaat.

Bedtijd aanpassen voor ingang wintertijd

Het beste is om de overgang naar wintertijd voor je kind iets te verzachten. Dit doe je door bijvoorbeeld een paar dagen voor de klok teruggaat het slaap- en eetritme van je kind ongeveer een kwartier te verlaten. Voer dit ook door voor de slaapjes overdag. Bij oudere kinderen kun je verlaten met een halfuur.

Donkere kamers

’s Avonds zorgen donkere kamers ervoor dat je kinderen toegeven aan de vermoeidheid en daarom op hun normale bedtijd naar bed willen. In de ochtend is het zeker van belang om de kamer goed donker te houden, omdat het daglicht je kind wekt en een seintje geeft dat er niet meer geslapen hoeft te worden. Is het nog donker in de ochtend in de kamer, dan beïnvloedt dit de interne klok van je kind op een positieve wijze.

Maak kinderen bewust van wintertijd

Wanneer je iets oudere kinderen hebt, kun je ook de wintertijd bespreken. Vertel hen wat het inhoudt en overleg met hen wanneer ze ’s ochtends op mogen staan. Bespreek ook wat ze mogen doen wanneer slapen echt niet meer lukt. Leg bijvoorbeeld wat speelgoed of een boekje op de slaapkamer klaar.

Complimenteer kinderen bij langer slapen

Wanneer je kind doorslaapt of hij/zij blijft rustig in bed liggen, dan verdient je kind zeker een compliment. Zeg je kind daarom vooral wat hij/zij goed heeft gedaan. Dat stimuleert een kind om het de volgende ochtend zeker weer zo aan te pakken. En jij kunt zo ook langer in je bed blijven liggen. Zo word je nachtrust beter en langer en dit is belangrijk. Lees hier over het belang van een goede nachtrust.

Kind vroeg wakker door wintertijd, is dit erg?

Kinderen hebben door hun biologische ritme meer tijd nodig om te wennen aan de wintertijd. Dit is niet erg en absoluut geen teken dat je als ouder iets niet goed doet. Hoewel het niet altijd even makkelijk is, blijf geduldig en geef je kind liefdevolle aandacht. Forceer niks. Uiteindelijk zal je kind zich vanzelf aanpassen. Ervaart je kind toch nog slaapproblemen? Een verzwaringsdeken kan hierbij uitkomst bieden. Lees verder als u meer wilt weten over de voordelen van deze dekens.

Recent

Hoe kies ik het gewicht van de verzwaringsdeken?

Worden verzwaringsdeken vergoed door zorgverzekering?

Kinderanimatie met JollyHeap® Magnetische blokken

Hoe slapen met ischias? 5 tips

Voorkom de vier fases van overprikkeling

Op zoek naar een product?

Bekijk ons assortiment verzwaringsdekens,
verzwaarde hulpmiddelen & meer!

Naar winkeloverzicht

Veilig & gemakkelijk betalen

Made with